Pismo Evropskog udruženja izdavača udžbenika povodom nacrta Zakona o udžbenicima

Објавио/ла admin 05 дец 2014 Коментари су искључени на Pismo Evropskog udruženja izdavača udžbenika povodom nacrta Zakona o udžbenicima

The original document

Pismo Evropskog udruženja izdavača udžbenika povodom nacrta Zakona o udžbenicima

Poštovani,

Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG) jeste neprofitna organizacija koja već više od 20 godina savetuje svoje članove oko svih pitanja vezanih za obrazovno izdavaštvo. Iz tog razloga pažljivo pratimo sve što se dešava u zemljama iz kojih dolaze naši članovi, ali i ono što se dešava u celoj Evropi i svetu.
Duboko smo zabrinuti zbog nacrta novog srpskog Zakona o udžbenicima, koji je upravo stavljen na javnu raspravu.
Naše je mišljenje da ovakav zakon neće unaprediti situaciju na tržištu udžbenika u Srbiji, niti će imati pozitivan efekat na obrazovna postignuća srpskih đaka. Naprotiv, uvereni smo da će takav zakon naneti neprocenjivu štetu i obrazovnom izdavaštvu u Srbiji i kvalitetu obrazovanja u zemlji u širem smislu, kao što se to do sada dešavalo i u drugim zemljama kada su donošene slične mere.

Neke od mera koje ovaj zakon predviđa posebno su problematične:

– Eliminacija s tržišta knjiga čiji je tržišni udeo manji od 15% ugušiće zdravu konkurenciju među izdavačima na taj način što će sa tržišta nestati mali izdavači. Na njemu će ostati samo najveći igrači, oni koji mogu da postave pravila igre onako kako njima odgovara. Takva mera takođe ukida raznovrsnost, a upravo je ona jedan od ključnih principa savremenog obrazovanja.
– Državna intervencija u oblasti cena u suprotnosti je sa slobodom preduzetništva.
– Činjenica da će se novi udžbenici odobravati tek svake četiri godine, kao i komplikovan i nedovoljno transparentan proces odobravanja udžbenika, obeshrabriće autore i izdavače u kontinuiranom inoviranju udžbenika.
– Činjenica da nastavnici ne mogu individualno da biraju udžbenike po kojima će raditi, već moraju da poštuju odluku nastavničkog veća, takođe je u suprotnosti sa savremenim obrazovnim principima. Ova mera nikako ne pogoduje nastavi koja obuhvata đake s posebnim potrebama ili one koji zahtevaju posebne stilove učenja.

Kao Evropsko udruženje izdavača udžbenika možemo jedino da vas upozorimo na štetu koju bi usvajanje ovakvog zakona moglo da donese. On će naneti ozbiljnu štetu kvalitetu obrazovanja u Srbiji, ali će i dramatično pogoršati poziciju srpskih obrazovnih izdavača. To će za rezultat imati zatvaranje mnogih manjih izdavačkih kuća i otpuštanje velikog broja kvalitetnih ljudi specijalizovanih za obrazovno izdavaštvo. Potrebno je vreme da se takvo znanje stekne i obrazovni sistem u Srbiji sigurno će osetiti posledice toga u godinama koje dolaze.

Naše iskustvo pokazuje da je uvek mnogo bolje da se do kvalitetnih zakonskih rešenja u ovoj oblasti dođe kroz dijalog sa izdavačima. Jedino na taj način osiguravaju se uslovi za nastanak kvalitetnih udžbenika za potrebe svih učenika.

Bilo bi nam zadovoljstvo da pomognemo na taj način što bismo vam omogućili uvid u situaciju u ovoj oblasti u zemljama iz kojih dolaze naši članovi i što bismo vam predstavili najbolja rešenja vezana za obrazovno izdavaštvo u drugim zemljama Evrope, čime bi se podstakla otvorena diskusija o ovim pitanjima.

Za Evropsko udruženje izdavača udžbenika

Teuvo Sankila, predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja izdavača udžbenika, direktor za obrazovno izdavaštvo u izdavačkoj kući Otava (Finska) i
Helga Holtkamp, direktorka Evropskog udruženja izdavača udžbenika i obrazovni konsultant (Berlin, Nemačka)

24. novembar 2014. godine

www.eepg.org

Затворено за коментаре.

Удружење издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије

Господар Јованова 4,
11000 Београд
Тел/факс: 011/29-10-655
Моб. тел.: 069/377-15-22
————————————-

Copyright © 2013. All Rights Reserved. Designed by Odlican 5.